Què és el bruxisme?

Parlem de bruixisme quan ens referim a l’hàbit que realitzem de forma involuntaria d’estrènyer o grinyolar les peces dentals. O en altres paraules, quan llisquem o freguem les dents de darrere cap endavant, una sobre l’altra. Es tracta d’una pràctica perjudicial per a les nostres dents que realitzem tant de dia com de nit. A simple vista no és perillós. Tot i això, amb el temps pot causar problemes dentals com lesions permanents, desgast de les peces o fractures.

Altres resultats del bruixisme solen generar dolor en la mandíbula, dolor d’esquena, maldecaps o fins i tot dolor a l’oïda. Sigui com sigui, al tractar-se d’un hàbit nociu, cal saber-lo identificar per actuar de la forma correcta.

 

Els factors més comuns de bruixisme

El bruixisme pot tenir el seu origen en diverses causes. No obstant, és cert que existeixen uns factors comuns o patrons que solem identificar com a principis d’aquest hàbit. Fem un breu repàs a alguns d’ells:

  • Ansietat i estrès.
  • Males postures a les hores de dormir.
  • Efectes secundaris de segons quins medicaments.
  • Una mala alimentació així com una alineació inadequada de la dentadura.
  • Estil de vida nociu: consum de drogues, alcohol, tabac.

Tot i que aquestes solen ser les causes que solen afavorir l’aparició del bruxisme, és cert que en cada persona pot manifestar-se d’una manera diferent. No obstant, recorda visitar el teu dentista davant de qualsevol dubte.

A qui afecta el bruixisme?

Segons les estadístiques, el 70% de les persones que pateixen bruixisme són adultes. Ara bé, en els últims anys cada cop s’estan donant més casos en infants. En especial, és un problema bastant comú entre nens i nenes de 6 a 10 anys. En aquest sentit, és habitual que aparegui quan comencen a caure les primeres dents de llet.

 El bruixisme nocturn és el més habitual

És interessant que contemplem el fet de que el bruixisme nocturn és el més habitual. El que significa que en moltes ocasions no serem conscients de que l’estem patint fins que comencem a notar els primers síntomes. Davant d’això, és molt recomanable realitzar de forma periòdica revisions dentals. Pots comptar amb nosaltres!

«En la nostra especialitat, la prevenció comença per ensenyar el pacient a mantenir una correcta higiene bucal. Després, continuem prevenint l’aparició de possibles patologies realitzant segellats de foses o fissures dentals o, si és necessari, aplicant empastaments.»
Dr. Ignasi Gil-Vernet Huguet

Llicenciat en Medicina i Cirurgia, Llicenciat en Odontologia i Doctorat en Cirurgia Oral i Implantologia.

«Per salvar una peça dental, la solució que funciona per si sola és la col·locació d’implants, uns elements metàl·lics que se situen quirúrgicament en els maxil·lars, per sota les genives, i que actuen com a substituts artificials de les arrels de les dents naturals.»
Dra. Rosa Mas Buxadé

Llicenciada en Medicina i Cirugia Llicenciada en Odontologia Ortodoncista.

«En la nostra especialitat, la prevenció comença per ensenyar el pacient a mantenir una correcta higiene bucal. Després, continuem prevenint l’aparició de possibles patologies realitzant segellats de foses o fissures dentals o, si és necessari, aplicant empastaments.»
Dra. Anna Valls Gil-Vernet

Llicenciada en Odontologia.

Reserva una cita

93 789 09 03

Plaça del Progrés, 13, 08224 Terrassa, Barcelona

Horari

De dilluns a divendres de 10.00 a 20.00 hores.

Correu electrònic

info@gilvernetmas.cat