Ja fa anys, l’aplicació del titani en la fabricació dels implants, va suposar un descens marcats en la pèrdua d’ells, en tots els estudis estadístics. Avui podem dir que estem per sota del 1% dels rebuigs en qualsevol tractament odontològic.

Gran mèrit d’això l’ha tingut el titani, però també han influït altres factors, com és la medicina regenerativa, la cirurgia guiada o la tecnologia CAD-CAM.

L’ aparició de la medicina regenerativa ha suposat una revolució en la cerca de nous tractaments conservadors i alternatius a la cirurgia. En el camp dela odontologia, per exemple, ja és possible renovar l’os o teixit malmès de la mandíbula amb plasma ric en factors de creixement del propi pacient. Els casos més comuns on utilitzem aquest tractament en cirurgia oral i maxil·lofacial son per promoure la regeneració de l’os i dels teixits tous adjacents ens els defectes post-extracció dental. També els emplenem en tractaments implantològics, pacients amb poc os i necessitat d’insercions per a la col·locació d’implants, tractaments de defectes periodentals i en casos de dolor a la articulació temporomandibular.

Per altra banda. la possibilitat de processar la informació que ens revela un TAC, mitjançant softwares, ens permet col·locar els implants prèviament a la cirurgia i així fabricar unes guies quirúrgiques que ens permet realitzar una cirurgia més segura, més ràpida i menys cruenta. Tot això ens porta a assolir un post-operatori menys dolorós i pronòstics més favorables. Això és la cirurgia guiada.

El final d’un tractament implantològic arriba amb la pròtesis. Aquesta, per al pacient, és de la que dependrà que dit tractament hagi valgut la pena o no. La tecnología dental CAD-CAM ens permet captar imatges de la boca del pacient evitant les molèsties de la presa de mesures amb els tradicionals motlles de silicona o alginato. Amb aquest sistema aconseguim una solució per a cada rehabilitació, l’ús de tot tipus de materials, la biocompatibilitat, el millor ajustament (Major fiabilitat, duració superior de les pròtesis, millors resultats per al pacient i millors controls de qualitat).

L’ evolució de la nostra professió dia a dia, ens obliga a estar constantment dedicats a conèixer i a dominar les noves tecnologies. En definitiva, tots aquests avenços ens ajudaràn a aconseguir uns millors resultats i assolir una major qualitat de vida dels nostres pacients.